Resepi: 'Shashuka' Daging

 On Monday, May 5, 2014  



 'Shashuka' Daging. Masakan Timur Tengah. - by RozLiyanna Hassan, JH

 Bahan-bahannya:-

 500gm daging kambing cencang (minced meat)
 2 lobak merah di potong dadu kecil
 2 biji tomato dipotong dadu kecil
 2 biji bawang besar dipotong dadu
 2 chili hijau dipotong hiris
 2 sudu teh serbuk ketumbar
 1 sudu teh serbuk jintan manis
 1/2 sudu teh serbuk kunyit
 1 batang inch kayu manis
 1/2 sudu teh lada hitam
 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
 1 inch halia - ditumbuk halus
 2 helai daun ketumbar dipotong halus.
 4 biji telur
 2 sudu besar bawang merah goreng
 Garam secukup rasa
 2 sudu besar minyak sapi gee/mentega
 Minyak masak (Canola/Sayur)

 Cara Membuatnya:-

Daging kambing cencang digoreng dahulu dengan minyak sapi, rempah kayu manis, serbuk ketumbar, jintan manis, kunyit, sedikit garam dan lada hitam, kemudian ditepikan. Keluarkan kayu manisnya.

 Panaskan minyak masak di kuali, masukan bawang besar,bahan yang ditumbuk halus dan kayu manis. Bila bawang mula lembut, masuk daging goreng, lobak merah, cili hijau dihiris, daun ketumbar, bawang merah goreng dan tomato dadu. Gaulkan hingga sebati.

Letakan garam secukup rasa. Bila masakannya masak, angkat dan tuangkan dimangkuk pembakar (cassarole) buat 4 lubang sebesar sudu besar, tebal inti daging lebih kurang 1 inch,pecahkan telur sebiji kemudian masukan telur kedalamnya.

Panaskan oven dan bakar selama 10 mins hingga telur nya masak.

Boleh disajikan bersama belbagai roti2. Chapati, Roti Peranchis, Roti putih biasa, Roti Naan dan lain.
Resepi: 'Shashuka' Daging 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014  'Shashuka' Daging. Masakan Timur Tengah. - by RozLiyanna Hassan, JH  Bahan-bahannya:-  500gm daging kambing cencang (minced...


No comments:

Post a Comment