Apam Balik Harum- JH
memang terbaik Apam Balik nii ..Harummmm...anda patut cuba..
Bahan-bahanya:-
Bahan-bahanya:-
4 cawan tepung - naik sendiri
2 sudu besar tepung jagong...
5 sudu besar gula pasir
2 biji telur
Secubit garam
1/4 sudu teh serbuk baking powder
1/4 sudu teh bicarbonate soda
500 ml krim santan di campurkan dengan 1 cawan air suam
Sedikit vanilla essence
Sedikit pewarna kunning telur
Bahan-bahan untuk inti nya:-
2 sudu besar tepung jagong...
5 sudu besar gula pasir
2 biji telur
Secubit garam
1/4 sudu teh serbuk baking powder
1/4 sudu teh bicarbonate soda
500 ml krim santan di campurkan dengan 1 cawan air suam
Sedikit vanilla essence
Sedikit pewarna kunning telur
Bahan-bahan untuk inti nya:-
1 mangkuk kacang goreng yang sudah di tumbuk halus
1 mangkuk jagung krim
1 mangkuk gula pasir
Cara Membuatnya:-
Di mangkuk yang besar, letakan tepung, garam & gula. Gaulkan supaya sebati.
Kemudian masukkan baking powder dan bicarbonate soda, kacau semua nya rata2, pecah dan masukkan dua biji telur.
Pukul semua bahan2nya dengan whizz eletrik atau tangan.
Tepung nya jangan terlalu pekat atau cair, letakan essence vanilla & sedikit pewarna kunning.
Gaulkan semua nya dan tepikan sebentar.
Kemudian sediakan kuali yang rata yang tak melekat.
Bila kuali nya sudah panas, letak secukup doh nya di kuali dan rata2kan menjadi bulat.
(Tip - Untuk membuat yang tebal kecilkan api nya,
Untuk ia kelihatan bersih dan rata, jangan meletakan sebarang minyak atau mentega bila membakar lempeng anda.)
Kemudian masukkan baking powder dan bicarbonate soda, kacau semua nya rata2, pecah dan masukkan dua biji telur.
Pukul semua bahan2nya dengan whizz eletrik atau tangan.
Tepung nya jangan terlalu pekat atau cair, letakan essence vanilla & sedikit pewarna kunning.
Gaulkan semua nya dan tepikan sebentar.
Kemudian sediakan kuali yang rata yang tak melekat.
Bila kuali nya sudah panas, letak secukup doh nya di kuali dan rata2kan menjadi bulat.
(Tip - Untuk membuat yang tebal kecilkan api nya,
Untuk ia kelihatan bersih dan rata, jangan meletakan sebarang minyak atau mentega bila membakar lempeng anda.)
No comments:
Post a Comment