Resepi: Homemade Tandoori Chicken. Ayam Panggang Tandori.

 On Monday, May 5, 2014  

getty image

Homemade Tandoori Chicken. Ayam Panggang Tandori.- kjhh

Bahan-bahan:-

 1 kg Peha Ayam - dibuangkan kulit dan dibersihkan dari lemak2nya.
 2 sudu besar cili serbuk/kisar
 1 sudu besar serbuk kunyit
 1 sudu besar serbuk ketumbar
 1 sudu besar serbuk jintan halus
 1 sudu besar serbuk garam masalah
 1 sudu besar serbuk lada hitam
 1 sudu teh serbuk fenugreek - halba
 1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya - ditumbuk halus/kisar
 4 ulas bawang puih - ditumbuk halus/kisar
 1 inch halia - ditumbuk halus/kisar
 1 sudu teh pewarna merah
 Garam secukup rasa
 2 biji lemon - perahan jusnya dan hiasan
 2 sudu besar minyak masak
 1 biji bawang besar - dihiris tipis (optional - dipanggang bersama ayam dikuali grill)

Cara Membuatnya:-

Peha ayam pada mula mesti di kelar. Supaya rempah dapat di resap pada ayam nya.
Gaulkan cili, jus lemon & garam secukup pada peha ayam yang dikelar.
Di mangkuk yang lain, siapkan tairu dengan serbuk2 kunyit, ketumbar, jintan halus, garam masalah, gaulkan supaya sebati. Daun ketumbar & akarnya ditumbuk bersama serbuk fenugreek, bawang putih & halia hingga lumat.
Gaulkan pada peha2 ayam. Letakan pewarna merah pada yohgurt rempah dan gaulkan pada peha ayam. Biarkan diperap dipeti ais selama 4 - 6jam sebaik2nya. Kalau nak ringkas - 1 jam.
Bila hendak memasak, panaskan oven pada 180C - 200C. Keluarkan ayam dan gaulkan bersama minyak masak sedikit. Panggang ayam dioven dan bakar selama 25mins pada suhu 140C - 160C.
Bila ayam kelihatan kering, keluarkan dan panggang di kuali grill, panggang supaya mendapatkan tanda2 bakar hitam. Bakar pada api yang sederhana. Taburkan serbuk garam masalah sedikit & hirisan bawang besar di atas ayam semasa dipanggang (optional). Masak ikut cita rasa. Sajikan panas bersama nasi & kari ikan atau kari sayur2an.
Resepi: Homemade Tandoori Chicken. Ayam Panggang Tandori. 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 getty image Homemade Tandoori Chicken. Ayam Panggang Tandori.- kjhh Bahan-bahan:-  1 kg Peha Ayam - dibuangkan kulit dan dibersihka...


1 comment: