Resepi: Roti Benggali

 On Tuesday, May 6, 2014  




ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital

Bahan A:- 

•525g tepung roti
•1 1/2 sudu besar shortening (45g)
•1 s/k garam

Bahan B:-

•170-180 ml air suam
•1 1/2 sudu makan yis serbuk
•3 sudu makan gula castor

Bahan C : jd kan water roux (masak bahan trsbt dgn api perlahan sehingga menjadi pes)
•25 g tepung roti
•125 ml air

Cara Membuatnya:-

1. Bahan B digaul bersama 
2. Semua Bahan A digaul sebentar 
3. Campur bahan A & C gaul sekata kemudian masukkan B, uli hingga licin dan lembut. 
4. Perap hingga naik 2 kali ganda, kira2 40-60 minit 
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin.
6.Bahagi kpd beberapa bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan. 
7. Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
8.Bakar 180 C selama 25 minit.
 
P/s: Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan


Resepi: Roti Benggali 4.5 5 Admin Tuesday, May 6, 2014 ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital Bahan A:-  •525g tepung roti •1 1/2 sudu besar shortening (45g) •1 s/k garam Bahan ...


No comments:

Post a Comment