Resepi: Roti Benggali
On Tuesday, May 6, 2014 Labels: Hidangan Pagi, Hidangan Tengahari, Resepi
ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital
Bahan A:-
•525g tepung roti
•1 1/2 sudu besar shortening (45g)
•1 s/k garam
Bahan B:-
•170-180 ml air suam
•1 1/2 sudu makan yis serbuk
•3 sudu makan gula castor
Bahan C : jd kan water roux (masak bahan trsbt dgn api perlahan sehingga menjadi pes)
•25 g tepung roti
•125 ml air
Cara Membuatnya:-
1. Bahan B digaul bersama
2. Semua Bahan A digaul sebentar
3. Campur bahan A & C gaul sekata kemudian masukkan B, uli hingga licin dan lembut.
4. Perap hingga naik 2 kali ganda, kira2 40-60 minit
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin.
6.Bahagi kpd beberapa bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
7. Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
8.Bakar 180 C selama 25 minit.
P/s: Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan
No comments:
Post a Comment