Resepi: Bubur Jagung dan Sago

 On Monday, May 5, 2014  

getty image

Resepi Bubur Jagung dan Sago - Nn

Bahan-Bahan :-


2 batang jagung manis
1/2 cawan sago...
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya
Santan kelapa secukupnya
1/4 sudu kecil garam - secukupnya
2 helai daun pandan

Cara Membuatnya :-

Didihkan air dalam periuk sehingga mengelegak kemudian masukkan semua biji sago . Masak sampai sago kembang dan boleh la dimasukkan dalam bekas yang sesuai serta biarkan sampai sejuk .

Bersihkan semua jagung dan potong ambil biji jagung . Masukkan santan secukupnya , biji jagung , gula melaka , gula pasir secukupnya dan daun pandan ke dalam periuk yang sesuai . Masak sampai jagung empuk serta kuah bubur mendidih , kacau sekali-sekala dan boleh la dimasukkan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak kuah bubur ni . Tambah lagi santan atau sedikit air jika kuah terlalu pekat .

Potong sago tadi menjadi bentuk empat segi dan masukkan dalam bubur , ikut pada kita nak masukkan berapa banyak ketulan sago ni ke dalam bubur . Kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi . Biarkan bubur masak serta ketulan sago mesra dengan kuah dan sekali-sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . 


Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
 
Resepi: Bubur Jagung dan Sago 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 getty image Resepi Bubur Jagung dan Sago - Nn Bahan-Bahan :- 2 batang jagung manis 1/2 cawan sago ... Gula melaka secukupnya Gu...


No comments:

Post a Comment