Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:-
1/2 kg ayam - potong kecil
3 sb lada kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
1 sb gula
garam secukup rasa
sedikit air
Bahan2 Tumis:-
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 btg serai- kisar
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 biji bwg besar - dihiris
2 biji tomato- belah 4
Cara Membuatnya:-
Ayam dilumur dengan sedikit garam n kunyit. Goreng kekuningan dan ketepika
Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan bahan kisar.
Kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan sedikit air dan biarkan cili masak sambil dikacau.
Masukkan hirisan bwg besar, sos tomato dan sos cili, gula dan garam.
Masukkan tomato dan sedikit air , biar didih.
Masukkan ayam dan kacau balik hingga kuah pekat. Kemudian Tutup api.
Sesuai dihidangkan bersama nasi tomato..
No comments:
Post a Comment