Resepi: Paru Goreng Berlada

 On Monday, May 5, 2014  



Resepi Paru Goreng Berlada

Bahan-bahan:

500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia.
*2 inci kunyit hidup...
*3 sudu makan ketumbar
*3 ulas bawang putih
*garam

Untuk Sambal:

5 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 tangkai lada@cili merah - cincang
1 inci belacan
sedikit air asam jawa
gula melaka @ gula putih
garam
minyak secukupnyer

Cara Membuatnya:

Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil2 & nipis. ketepikan.
tumbuk ketumbar,kunyit hidup, bawang putih dan juga garam.
masukkan ke dalam paru tadi. gaul rata. dan biarkan sebentar sekurang2nya 30min.
panaskan minyak, goreng paru hingga garing. angkat dan toskan.
Untuk memasak sambal paru
blend@tumbuk cili kering, bwg merah dan juga bwg putih.
panaskan minyak (bleh juga juga lebihan myk gorengan tadi), tumis bhn2 blend hingga pecah minyak/lada masak.
masukkan lada cincang tadi. *kepedasan bergantung masing2.
masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga agak2 kering.
masukkan paru dan goreng lagi hingga garing.

SELAMAT MENCUBA!
Resepi: Paru Goreng Berlada 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 Resepi Paru Goreng Berlada Bahan-bahan: 500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia. *2 inci kunyit hidup ... *3 sudu makan k...


Related Post:

  • Resepi: MEE Rebus Johor MEE Rebus Johor-ss Bahan-bahan:- Mee kuning atau spaghetti (celur & toskan) 250 gm daging batang pinang (hiris nipis)  3 sb udang kering, goreng tanpa minyak, blend kering hingga halus  5 sb cili kisar  1 1/2 sb rempah kari &… Read More
  • Resepi: Asam Pedas Ikan Pari Resepi Asam Pedas Ikan Pari Bahan-bahan:- 600 g ikan pari (1 kati) 2 biji terung bulat 2 biji tomato, belah 4 setiap biji (nak guna tomato ceri pun boleh) 1/2 cawan jus asam jawa 1 cawan cili kisar 1 genggam daun… Read More
  • Resepi: Sambal belacan Bahan-bahan:-  1/2 mangkuk cili kering(direbus dulu)2 tangkai cili bsar merah1 sdk garam1 sdk gulaSecubit belacan1 bji bwg merah1 sdb air asam jawa  Cara Membuatnya:-  -Masukkan cili,gula,garam&belacan..tumbuk dahulu bila agak2 … Read More

No comments:

Post a Comment