Resepi: MEE Rebus berkuah daging

 On Monday, May 5, 2014  



'Mee Rebus' berkuah daging. - JH

 Bahan-bahan (Kuah Mee Rebus)

 2 biji Keledek Oren (Sederhana Besarnya - dibuangkan kulit dan di rebus dalam air garam)
 2 2iji ubi Kentang (Russett Potatoes - dibuang kulit dan di rebus bersama keledek)
 250gm Daging Tetel - dihiris2
 3 biji Bawang Besar
 4 ulas Bawang Putih
 6 cm halia
 1.5cm kunyit hidup
 Bahan atas, kunyit, bawang & halia (di kisar halus)
 4 sudu besar towchu
 2 buah tomatoes di potong dadu
 3 sudu besar serbuk kari daging
 1 sudu teh serbuk jintan putih
 1 batang kayu manis
 1.5 cili kisar
 1 kuib knor ikan bilis
 4 sudu besar udang gragau - di tumbuk halus
 1.5 mangkuk air assam
 1.5 sudu besar 'cornstarch' serbuk jagung
 1 ltr air rebusan
 Minyak memasak
 Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

Rebus keledek dan ubi kentang hingga masak dan lenyitkan Di periuk yang besar, panaskan minyak, letakan bahan kisar cili kisar dan goreng rempah2nya bersama kayu manis, bila bangkit, masukan daging tetelan nya.
Gaulkan dan goreng sementara, kemudian masukan kari daging dan serbuk jintan di kacau hingga sebati.

Masukan tomatoes yang di potong dadu kecil, 1 kuib knor ikan bilis, air 3 cawan besar. masukkan towchu yang di lenyitkan sedikit. Bila air mula mendidih masokkan keledek & kentang yangg sudah di lenyitkan. Gaulkan sampai kuah itu pekat, letakan air 'cornstarch'.

Ambil udang kering gragau, di basoh dan di tumbuk halus, masukkan ke dalam kuah, di kacaukan kuah nya selalu supaya, keledek di dalam tidak melekat di bawah periuk. Masak hingga daging nya empok. Letak garam dan gula secukup rasa.

 Bahan bahan lain:-

 1 kg Mee Kunning
 150 gm Taugeh
 2 puchok daun sup - di potong kasar2
 Limau Kasturi - di belah dua
 Cili hijau di hiris2
 Bawang merah goreng
 Telur rebus - dibelah dua
 Kicap manis

Resepi: MEE Rebus berkuah daging 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 'Mee Rebus' berkuah daging. - JH  Bahan-bahan (Kuah Mee Rebus)  2 biji Keledek Oren (Sederhana Besarnya - dibuangkan kulit d...


No comments:

Post a Comment