Resepi: Laksa Penang

 On Monday, May 5, 2014  



Bahan-bahan:-

10 ekor ikan selayang / lolong - bersihkan dan rebus
5 ulas bwg merah...
2 biji bawang besar
Sdkt belacan
sesenduk cili mesin
15 biji lada kecil
ikan kurau atau ikan gelama masin (blender)
3 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, gula, petis
Air secukupnya

Cara membuatnya:-

- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang air rebusan simpan.
- mesin halus isi ikan, ikan masin, bwg dan belacan bersama air.
- masukkan semua ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, gula, sedikit petis dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.

Hiasan:
laksa, timun, bawang besar, lada kecil, nenas, daun bawang, tomato, telur rebus..

selamat mencuba..
Resepi: Laksa Penang 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 Bahan-bahan:- 10 ekor ikan selayang / lolong - bersihkan dan rebus 5 ulas bwg merah ... 2 biji bawang besar Sdkt belacan sesenduk...


No comments:

Post a Comment