Resepi: Roti Benggali

 On Tuesday, May 6, 2014  




ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital

Bahan A:- 

•525g tepung roti
•1 1/2 sudu besar shortening (45g)
•1 s/k garam

Bahan B:-

•170-180 ml air suam
•1 1/2 sudu makan yis serbuk
•3 sudu makan gula castor

Bahan C : jd kan water roux (masak bahan trsbt dgn api perlahan sehingga menjadi pes)
•25 g tepung roti
•125 ml air

Cara Membuatnya:-

1. Bahan B digaul bersama 
2. Semua Bahan A digaul sebentar 
3. Campur bahan A & C gaul sekata kemudian masukkan B, uli hingga licin dan lembut. 
4. Perap hingga naik 2 kali ganda, kira2 40-60 minit 
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin.
6.Bahagi kpd beberapa bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan. 
7. Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
8.Bakar 180 C selama 25 minit.
 
P/s: Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan


Resepi: Roti Benggali 4.5 5 Admin Tuesday, May 6, 2014 ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital Bahan A:-  •525g tepung roti •1 1/2 sudu besar shortening (45g) •1 s/k garam Bahan ...


Related Post:

  • Resepi: Ikan Tenggiri Masak Kicap Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Bahan-Bahan:- 500 gm ikan tenggiri  1/2 cawan kicap pekat manis  4 s/b sos tomato  minyak  kunyit  garam  Bahan Hiris  1 labu bawang besar  2 ulas bawang putih &nbs… Read More
  • Resepi: Siakap Tiga Rasa Bahan-bahannya:- Untuk Ikan:- 2 ekor ikan siakap - saya guna 1 ekor saiz sederhana besar Tepung jagung untuk dilumur pada ikan Serbuk Pasti Sedap Knoor Minyak untuk menggoreng ikanUntuk Kuah:- 2 biji bawang besar - dipotong dadu 6 biji bawa… Read More
  • Resepi: Daging Masak Merah getty image/Anis Daging Masak Merah Bahan-bahannya:- 500 gram daging - direbus bersama pewarna merah hingga empuk beberapa titik pewarna merah 3 biji cili hijau - dihiris 2 biji cili merah- dihiris 1 biji bawang bombay - dihiris 3 biji bawang p… Read More

No comments:

Post a Comment