Resepi: Ikan Tongkol Goreng Berlado.

 On Monday, May 5, 2014  



Ikan Tongkol Goreng Berlado.

Bahan-bahan :-

1 ekor ikan tongkol/ikan aya saiz sederhana - dipotong beberapa bahagian
10 - 15 biji cili merah - ditumbuk
2 biji bawang besar - dihiris nipis...
1 batang serai - diketuk
1/2 keping asam keping/asam gelugor
minyak secukupnya untuk menumis
garam dan gula secukupnya
serbuk kunyit untuk menggoreng ikan
sedikit cuka jika perlu

Cara Membuatnya :-
 
1. Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit serta garam.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan. Angkat dan ketepikan.
3. Menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang besar yang dihiris nipis, cili merah yang ditumbuk serta serai yang diketuk dan tumiskan semua bahan tersebut bersama2 sehingga naik wangi dan masak.
4. Kemudian,masukkan asam keping, garam dan gula dan sedikit cuka jika perlu.
5. Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
6. Siap untuk dihidang.
Resepi: Ikan Tongkol Goreng Berlado. 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 Ikan Tongkol Goreng Berlado. Bahan-bahan :- 1 ekor ikan tongkol/ikan aya saiz sederhana - dipotong beberapa bahagian 10 - 15 biji ...


Related Post:

  • Resepi: Laksa Penang Bahan-bahan:- 10 ekor ikan selayang / lolong - bersihkan dan rebus 5 ulas bwg merah... 2 biji bawang besar Sdkt belacan sesenduk cili mesin 15 biji lada kecil ikan kurau atau ikan gelama masin (blender) 3 kuntum bunga kantan Daun kesum Asam ke… Read More
  • Resepi: Nasi Ayam Penyet Bahan-bahan: 6 cawan beras basmathi 7 1/2 cawan air sup rebusan ayam 6 ulas bwang putih... halia muda sebesar ibu jari Untuk membuat minyak ayam 5cm halia tua diketuk 5 ulas bawang putih diketuk lemak-lemak ayam kulit-kulit ayam basuh lemak d… Read More
  • Resepi: Ayam Masak Kicap Berempah Mamak Penang - Mamak HJ. getty image AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG. - Mamak HJ. Bahan-Bahan: - 1 ekor ayam (1.7kg - 1.6kg) dipotong 16 . Masukan serbuk kunyit 1 sudu kecil dan garam 1 sudu kecil. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak. ... - 3 Biji b… Read More

No comments:

Post a Comment