Resepi: Ikan Percik.

 On Monday, May 5, 2014  


Resepi Ikan Percik.

Bahan-bahan:-

5-6 ekor ikan kembung
4 cawan santan
7 ulas bawang merah – dikisar...
1 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
Sedikit kunyit hidup – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asam jawa
3 batang serai – diketuk
1 sudu kecil halba
Garam dan gula
Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan

Cara Membuatnya:-


1. Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
2. Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
3. Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.


Siap!
Resepi: Ikan Percik. 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 Resepi Ikan Percik. Bahan-bahan:- 5-6 ekor ikan kembung 4 cawan santan 7 ulas bawang merah – dikisar ... 1 ulas bawang putih – ...


Related Post:

  • Resepi: MEE Rebus Johor MEE Rebus Johor-ss Bahan-bahan:- Mee kuning atau spaghetti (celur & toskan) 250 gm daging batang pinang (hiris nipis)  3 sb udang kering, goreng tanpa minyak, blend kering hingga halus  5 sb cili kisar  1 1/2 sb rempah kari &… Read More
  • Resepi: Tauge Tumis Simple Bahan-bahan:-  1 mangkuk kecil tauge1 mangkuk kecil kucai1 keping tauhu1 tangkai cili bsar1 sdk garam1 sdk bahan perasa1 sdb minyak masak1 bji bawang merah2 ulas bawang putih 10 ekor ikan bilis besar.  Cara Membuatnya:-  -Panaskan … Read More
  • Resepi: Sambal belacan Bahan-bahan:-  1/2 mangkuk cili kering(direbus dulu)2 tangkai cili bsar merah1 sdk garam1 sdk gulaSecubit belacan1 bji bwg merah1 sdb air asam jawa  Cara Membuatnya:-  -Masukkan cili,gula,garam&belacan..tumbuk dahulu bila agak2 … Read More

No comments:

Post a Comment