Resepi: Bubur Jagung dan Sago

 On Monday, May 5, 2014  

getty image

Resepi Bubur Jagung dan Sago - Nn

Bahan-Bahan :-


2 batang jagung manis
1/2 cawan sago...
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya
Santan kelapa secukupnya
1/4 sudu kecil garam - secukupnya
2 helai daun pandan

Cara Membuatnya :-

Didihkan air dalam periuk sehingga mengelegak kemudian masukkan semua biji sago . Masak sampai sago kembang dan boleh la dimasukkan dalam bekas yang sesuai serta biarkan sampai sejuk .

Bersihkan semua jagung dan potong ambil biji jagung . Masukkan santan secukupnya , biji jagung , gula melaka , gula pasir secukupnya dan daun pandan ke dalam periuk yang sesuai . Masak sampai jagung empuk serta kuah bubur mendidih , kacau sekali-sekala dan boleh la dimasukkan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak kuah bubur ni . Tambah lagi santan atau sedikit air jika kuah terlalu pekat .

Potong sago tadi menjadi bentuk empat segi dan masukkan dalam bubur , ikut pada kita nak masukkan berapa banyak ketulan sago ni ke dalam bubur . Kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi . Biarkan bubur masak serta ketulan sago mesra dengan kuah dan sekali-sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . 


Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
 
Resepi: Bubur Jagung dan Sago 4.5 5 Admin Monday, May 5, 2014 getty image Resepi Bubur Jagung dan Sago - Nn Bahan-Bahan :- 2 batang jagung manis 1/2 cawan sago ... Gula melaka secukupnya Gu...


Related Post:

  • Resepi: Ubi Kayu Goreng Ringkas Hari ni saya ingin berkongsi pada anda semua resepi ubi goreng yang sangat ringkas dan sedap. Caranya mudah saja,Tumbukkan kunyit hidup, bawang putih dan sedikit garam. Kuantiti bahan tu boleh agak2 je ye. Kemudian gaulkan bahan-bahan tumbuk ini … Read More
  • Resepi: Apam Balik Harum Apam Balik Harum- JH  memang terbaik Apam Balik nii ..Harummmm...anda patut cuba.. Bahan-bahanya:-  4 cawan tepung - naik sendiri 2 sudu besar tepung jagong... 5 sudu besar gula pasir 2 biji telur Secubit garam 1/4 sudu teh se… Read More
  • Resepi: Roti Benggali ROTI BENGGALI (6 org makan) - dapur digital Bahan A:-  •525g tepung roti •1 1/2 sudu besar shortening (45g) •1 s/k garam Bahan B:- •170-180 ml air suam •1 1/2 sudu makan yis serbuk •3 sudu makan gula castor Bahan C : jd kan water… Read More

No comments:

Post a Comment